Onsortir
 
 
 
 
Comarques   
Municipis   

Tot el territori > Atles virtual > Fauna

AFEGEIX UN NOU PUNT D'INTERÈS
 
 
Tomàquet de Mar
Per: marsole
 
 • Actualment 80/5 estrelles.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 Votacions: 5


El tomàquet de mar és una anèmona de color vermell viu que s’assembla als tomàquets quan està tancat. Al voltant de l'extremitat inferior la coloració es mou entre el blau i el violat. Quan està fora l’aigua retrau els seus tentacles i els tanca dintre del cos, és llavors que recorda la forma d’un tomàquet. La seva mida màxima és de 7,5 cm de diàmetre i 8 cm d’alçada.

 

Té una base en forma de ventosa, amb el cos curt i ample i sis corones amb quasi 200 tentacles. El tomàquet de mar és un animal de comportament solitari. Tenen saquets marginals de color blau, molt urticants que s’utilitzen per allunyar els companys de la mateixa espècie que s’acosten massa. Durant el dia quasi sempre està contret en forma d’esfera, i s’obre cap al vespre.

 

S’alimenta de peixos petits, crustacis i moluscs i, per tant, és carnívor.

 

Aquest animal prefereix els substrats rocosos, preferentment en llocs verticals siguin exposats o calmats, i les aigües superficials, des de la línia de marea fins als 2 metres de profunditat. Necessita aigües netes i ben oxigenades, i prefereix les zones il.luminades. El podem trobar a tot el Mediterrani i també a l’Atlàntic Nord.

 
La brama del cérvol a Boumort
Per: Quico
 
 • Actualment 100/5 estrelles.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 Votacions: 3

A la Reserva Nacional de Caça (RNC) de Boumort hi trobem un dels esdeveniments més espectaculars dels nostres animals salvatges, la brama del cérvol (Cervus elaphus). Per tal de mantenir el seu harem, els mascles marquen el territori, amb secrecions glandulars i d’orina, rascant els arbres i sobretot bramant. Com és evident, per tal de respectar el procés reproductiu del cérvol i conclure amb èxit la visita hem de seguir metòdicament les recomanacions que ens fan des de la RNC de Boumort: 

 

- Primer de tot cal tenir en compte que ens trobem en un moment vital per a l'espècie i per tant haurem d'extremar les precaucions per tal d'interferir el menys possible amb l'activitat d'aquest ungulat.

- Procurar sempre d'anar amb el màxim silenci.

- Circular sempre per les pistes principals i no l'abandoneu per acostar-vos als animals, per què notaran la vostra presència, deixaran de bramar i fugiran.

- Us recomanem que busqueu un punt on hi hagi una elevada activitat de brama i realitzeu una espera en silenci, d'aquesta forma serà més probable que feu alguna observació interessant.

- Porteu prismàtics i telescopi terrestre per facilitar l'observació. També us podeu endur una guia d'identificació d'ocells i de mamífers (grups de vertebrats més fàcils d'observar).

- És important disposar d'un vehicle tot terreny per realitzar segons quins recorreguts.

- Degut a la major afluència de visitants a la Reserva últimament també ha augmentat la quantitat de deixalles que es deixen a la muntanya. Per aquest motiu, des de la Reserva volem fer una crida al civisme per tal de que les activitats que s'hi duen a terme siguin sostenibles amb el medi natural.

- No es recomana l'excursionisme sense cap guia durant aquesta època.

 

Per més informació:

http://www.lleidatur.com/cat/boumort3.html

 

Refugi de Boumort:

http://www.feec.org/Informacio%20Gral/Refugis/refugi.php

 
1