Onsortir
 
 
 
 
Comarques   
Municipis   

Tot el territori > Atles virtual > Denominacions geogràfiques

AFEGEIX UN NOU PUNT D'INTERÈS
 
 
Torró d'Agramunt
Per: casore
 
  • Actualment 75/5 estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 Votacions: 1

La IGP d’Agramunt està inscrita en el registre de denominacions d’origen i indicacions geogràfiques protegides de la CEE des de l’1 de juliol de l’any 2002.  “Torró d’Agramunt Indicació Geogràfica Protegida”.
La massa s’elabora a partir de mel, ametlles o avellanes, sucre, glucosa i clara d’ou entre altres ingredients. Es torren les avellanes o les ametlles i es pelen. Per altra banda la mel i el sucre es barregen al foc, es deixa refredar la barreja i s’hi afegeix clara d’ou.
Després, depenent del tipus de torró que es vulgui fer, s’hi afegeix xocolata, trufa, nous o  altres ingredients.
Antigament l’elaboració d’aquest torró era molt artesanal, avui la fabricació del producte es fa amb els mateixos productes i la tècnica quasi és la mateixa, menys que la mecanització ha canviat per millorar substituint les persones per màquines modernes. Es pot afirmar que l’ofici de torronaire estava molt arrelat a Agramunt i que en el segle XIX la tradició es mantingué  i augmentà. Més tard, després de la guerra civil espanyola els torronaires es traslladaven a la tardor a Barcelona  per vendre els seus productes en llocs estratègics de la ciutat.
Agramunt és la vila per excel·lència, amb més tradició de la comarca de l’Urgell i de la província de Lleida. Vers el dia 12 d’octubre se celebra la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra i es dóna a conèixer  aquest producte tan llaminer  i el procés que segueix des que es prepara la massa fins que arriba  a la taula pels volts de Nadal.

 
1