Onsortir
 
 
 
 
Comarques   
Municipis   

Tot el territori > Atles virtual > El Barroc

AFEGEIX UN NOU PUNT D'INTERÈS
 
 
Paeria de Cervera
Per: mariajosep
 
 • Actualment 125/5 estrelles.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 Votacions: 14

 

La Casa de la Ciutat o Paeria presideix la plaça Major. Tot i que es documenta al segle XIV un edifici amb funció de paeria, l’actual casa de la ciutat és un notable edifici barroc de cos quadrangular que absorbí, però, alguns elements com les porxades primitives, integrades a l’interior de l’edifici, i l’estructura de l’antiga Taula de Canvi.

La Taula de Canvi era fruit d’un privilegi institucional que les autoritat cerverines aconseguiren l’any 1599. A la façana exterior s’ha conservat la paret amb dues portes arran del carrer i dues finestres a l’alçada del primer pis, les quals tenen gravat l’escut local a la pedra de la part superior i es troben enreixades.

 

La façana de la paeria és l’element més destacat de la construcció. Encara que aquesta façana presenta un conjunt molt harmònic, en realitat fou feta en dues etapes.

L’obra original fou projectada per Francesc Puig. Iniciades les obres l’any 1679, la construcció no quedà enllestida fins el 1688. L’ampliació, que representà una prolongació de l’edifici pel costat de llevant i la construcció d’un altre portal amb l’escut i la finestra a la part superior i el doble balcó al seu costant, imitant l’obra primitiva, va ser dissenyada per Jaume Padró i portada a terme per Marc Gaudier el 1786.

 

L’obra inicial estava organitzada com un cos simètric. Sobre dues portes laterals, es disposen sengles  balconades amb grans mènsules esculpides en forma de torsos. Les mènsules han estat interpretades com a al·legories dels cinc sentits a la balconada esquerra, i com a representacions dels personatges del mercat a la de la dreta. Les obres d’ampliació afegiren al costat esquerre un cos que, tot repetint els elements de l’obra del segle XVII, l’allargà alambinant-ne el primitiu eix de simètric i substituint-lo per un nou ritme.

 

Aquesta ampliació responia a la necessitat de crear al costat de la paeria un nou cos de presons que substituís les insuficients i deteriorades construccions penitenciàries. En aquest construcció és remarcable l’esforç posat a mantenir l’aparença de l’obra inicial, fins i tot en detalls com les mènsules de la nova balconada, que en quest cas al·ludeixen a la funció judicial de l’edifici.

 

La Casa de la Ciutat de Cervera ha de ser considerat com un dels edificis de les realitzacions més originals de l’arquitectura civil catalana del barroc.

 
Retaule barroc del Miracle
Per: cllohis
 
 • Actualment 25/5 estrelles.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 Votacions: 1

 

El retaule barroc del Santuari és del segle XVIII, obra de l'artista Carles Moretó. Destaca per les grans dimensions i la magnificència. Amb una alçada de 23 m i una amplada d'uns 12 m està format per tres cossos superposats. En el cos central s'hi troba la imatge primitiva, una talla de mitjans del segle XV, d'uns 90 cm d'alçada. Fou encarregat l'any 1747 a l'escultor Carles Morató, de Solsona. L'any 1993 fou restaurat.

 
1