Onsortir
 
 
 
 
Comarques   
Municipis   

Tot el territori > Atles virtual > Caps i puntes

AFEGEIX UN NOU PUNT D'INTERÈS
 
 
Cap de Favàritx
Per: martolive
 
  • Actualment 75/5 estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 Votacions: 3

 

Cap de Favàritx o punta de Capifort és un dels paisatges més espectaculars de Menorca per la seva imatge dura i agresta, conseqüència del continu colpejar de les onades sobre la pissarra. És una punta rocosa que forma badies en els seus dos costats. La costa es caracteritza pels penya-segats no molt alts de pissarra negra i grisa que configuren un dels terrenys geològics més antics de les Balears. Les zones interiors tenen abundants i fins brolladors d’aigua que recorren la superfície fins que troben una massa de terra i es perden de nou sota ella.

 

Entre les pissarres es poden trobar fòssils dels primers éssers que van habitar l’indret: crustacis i animalets marins de fa milers d’anys.

 

La zona del far està molt assotada pels vents, en especial la tramuntana, i les ones superen la barrera de la costa formada per una platja de còdols, al costat del far, inundant una esplanada que en assecar-se forma una superfície blanquinosa coneguda com 'La salina'. En el marge esquerre del far es distingeix a la roca dos tipus diferenciats de materials, a més d’unes llargues vetes d’òxids ocres intensos.

 

El paisatge de Favàritx represena míticament la fi del món. Martí i Pol comença el poema que hi dedicà amb les paraules “Aquí s’acaba el món o tal vegada comença”. Diu la tradició que les nits de lluna plena, si caminem per aquests bassals màgics, rebrem els efectes benefactors del satèl·lit i l’aigua del mar: força, energia i fertilitat.

 

A més del far, agafant el camí de Son Camamil·la arribarem a dues platges d’insòlita bellesa: Cala Presili i Cala Tortuga. Dues cales allargades i obertes al mar, d’arena fina i molt fosca la primera i de grava i més petita, però coqueta i tranquil·la, la segona.

 

Per arribar: agafar la carretera que uneix Maó amb Fornells. En sortir de Maó, a uns 8 quilòmetres, trobarem una desviació a la dreta. Després de 6 quilòmetres, arribarem al Far de Favàritx, construït al 1922.

 
Cap de Cavalleria, Menorca
Per: martolive
 
  • Actualment 100/5 estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 Votacions: 2

 

És el punt més septentrional de Menorca. El cap de Cavalleria ofereix, amb els seus penya-segats de fins a 90 metres d'alçada, un aspecte impressionant, especialment els dies en què la mar està agitada.
 
La zona és envoltada de conjunts d'interès arquitectònic i arqueològic, entre els quals destaquen les ruïnes de la ciutat romana de Sanisera, el campament romà, la torre de defensa del segle XVIII, el port natural de Sanitja o els búnquers de la Guerra Civil.
 
Pel que fa a la fauna, és un lloc freqüent de nidificació per a les aus marines i migratòries com ara la gavina, el voltor petit o el falcó pelegrí. Enmig d'aquest paisatge àrid i rocós, hi floreixen endemismes com el socarrell i plantes aromàtiques com la camamil·la. Al fons marí hi ha extenses praderies de posidònia. El topònim de Sa Cova del Vellmarí ens recorda l’antiga presència de foques monja.
 
Davant del far, hi ha l’illot del Pas i l’Illa des Porros. A la base del promontori, dues petites cales: Viola de Llevant i Viola de Ponent, una a cada costat de l’istme. A l’oest trobareu les platges de Cavalleria i Ferraguts, de sorra fina i color vermell daurat per l’efecte de l’argila.
 
1