Onsortir
 
 
 
 
Comarques   
Municipis   

Tot el territori > Atles virtual > Plats típics

AFEGEIX UN NOU PUNT D'INTERÈS
 
 
Coca de Croissant de Solsona
Per: albaxandri
 
  • Actualment 96/5 estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 Votacions: 7

 Si demaneu als solsonins quins productes són típics de Solsona segur que no es descuidaran la coca de croissant! No es pot descriure, s'ha de tastar... La trobareu a totes les pastissaries de la ciutat: Cal Massana (plaça Major), Cal St. Antoni (davant la catedaral), St. Roc (Plaça St. Roc), La Lionesa (carrer castell).

 

 
Patates emmascarades
Per: aixiitot
 
  • Actualment 113/5 estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 Votacions: 4
Les patates emmascarades s'elaboren amb una varietat de patata negra de primera qualitat, que es conrea en indrets d'altura i és típica del Berguedà. Es couen les patates en una olla. En una paella, les restes de cansalada. A la mateixa paella s'ofega la butifarra negra i els greixons i, seguidament, el trinxat d'all i julivert. Un cop les patates cuites, es xafen i s'hi afegeix l'ofegat de porc. Es corregeix amb sal i s'acompanyen amb les rostes de cansalada.
 
Caldereta de llagosta
Per: jomica
 
  • Actualment 63/5 estrelles.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 Votacions: 6

A les Illes Balears, aquesta llagosta exquisida és la reina de la mar. Pertany a l'espècie de llagosta europea, científicament anomenada Homarus Gammarus, i visita les costes rocoses per alimentar-se de tot d'animalons, com és ara calamarsets, musclos o eriçons de mar. Pot arribar a fer 50 cm de longitud i presenta una closca vermellosa o morada, amb espines per defensar-se. Es pesca pel sistema tradicional, amb uns cistells col·locats a manera de trampa en el fons marí i fa un pes que oscil·la entre 400 i 600 grams. A les Balears, aquest crustaci és protegit i només és permès de pescar-ne de l'1 de març al 31 d'agost. Durant aquest temps, la pesca és prohibida si els exemplars encara no fan 19 cm.

La llagosta és la base de la deliciosa caldereta, que podem degustar a la majoria de restaurants de cuina marinera que ressegueixen la costa. Es tracta d'un brou que s'assembla a la bullabessa. Molts restaurants n'exhibeixen exemplars en grans peixeres, i el client pot triar la que li agrada més. Per saber si una llagosta és fresca, es recomana d'aixecar-la i agafar-la per les antenes del davant i comprovar que mou la cua amb molta energia; en cas contrari, no és recomanable.

Per menjar-ne, qualsevol punt de la costa de Balears és aconsellable, encara que hi ha un lloc que es destaca per sobre dels altres. Es tracta de Fornells, al nord de Menorca. En aquest poblet encantador de pescadors preparen la caldereta de llagosta més acreditada entre els 'gourmets'.

 

 
1