Tot el territori > Atles virtual > Begudes de la terra
El mesclat, com el seu nom indica, és la mescla de dos tipus de licors: el palo (un licor obtingut de la maceració i/o infusió de l'escorça de quina [Cinchona] i arrels de genciana [Gentina lutea] amb sucre, molt caramelitzat) i cassalla (anís sec). La mescla es fa amb un 50% de cada licor, encara que sovint també s'hi afegeix una petita part d'herbes dolces. El resultat és una beguda dolça i molt intensa que pot deixar una extranya sensació de viscositat el primer cop que se'n beu.
El mesclat es troba molt arrelat en la pagesia mallorquina i es troba sobretot present durant l'hivern, als dinars de matances. Però on assoleix el seu punt àlgid és al poble de Pollença, on el mesclat corre entre la gent tant a l'hivern, per la festa de sant Antoni el dia 17 de gener, com a l'estiu, per la festa de la Patrona (2 d'agost), en què es celebra una festa de moros i cristians.
Les principals cases que el comercialitzen són Túnel (Mesclat de Can Nadal) i Dos Perellons, encara que a Pollença se'n fa molt de forma casolana.
Cal afegir que també existeix el mesclat blanc, resultat de la mescla d'anís sec i anís dolç, encara que el seu consum es troba més arraconat a alguns pobles del nord de Mallorca.
A Guissona s'elabora ratafia, el tradicional licor de catalunya que té com a base la maceració de nous verdes.
És el licor estomacal del Berguedà per excel·lència, i no podia tenir altre nom, doncs li concedeix un dels cims més emblemàtics de la comarca, on hi trobem la mare de Déu de Queralt.
La recepta d'aquest licor es guarda a les destileries Vila amb gelosia. Aquesta empresa n'elabora des del 1917. És un licor dolç d'alta graduació (més de 30 graus).
Destilaries Vila: Carrer del Roser, 6 Berga
onsortir.cat/destilleriesvila
www.aromesdelqueralt.com