Tot el territori > Atles virtual > Productes de la terra
La coca de pa de vidre és un producte de reposteria molt típic a Guissona i a la comarca de la Segarra en general.
És una patata tardana d'excel·lent qualitat i molt saborosa. Gran part de la producció es duu a terme sota els paràmetres de l'agricultura ecològica. Molt apreciada per la gent de la zona.
Es comercialitza en bosses i a l'engròs sobretot a parades de mercats i verduleries properes a la zona de producció.
Podeu tastar-la als següents restaurants de Solsona: Can Puig, el Fermín, la Pèrgola, el Bufi, el Gran Sol.
A principis de Març a Solsona es celebra la Fira del Trumfo i de la Tòfona (organitzada per la UBIC) on podreu degustar i comprar trumfos i tòfones, visitar exposicions, participar o veure els concursos de pelar trumfos i del trumfo més pesat.
Per més informació: www.firadeltrumfo.com
El fet que es consumeixi en un acte comunitari com és la calçotada, ha fet d'aquesta ceba un producte molt arrelat al les tradicions festives catalanes i un acte festiu en si mateix. La producció de calçots es concentra sobretot a les comarques Tarragonines i el seu consum en temporada, de novembre a abril, ha esdevingut un acte gastronómic de promoció turística de la zona.
Els calçots reben aquesta denominació a causa del seu mètode de conreu: es tracta de brots de ceba blanca replantats i coberts periòdicament amb terra, a mida que el tall va creixent, "calçant-lo".
El resultat un cop desenvolupat és un brot desenvolupat, d'uns 15-25 cm, blanc, tendre i llarguerut, de sabor dolç i intens.
Es comercialitzen en feixos de 25-50 unitats lligades amb una cinta identificativa proveïda d'una etiqueta numerada, aprovada pel consell. A l'etiqueta figurarà, am més de les mencions que exigeix la legislació vigent, el nom de "calçot de valls. Indicació geogràfica protegida", i el logotip de la indicació. Es ven fruiteries i verduleries, sobretot de la zona de producció, en temporada.
El “coc”, o “coca de recapte”, que és una coca on al damunt hi ha pebrot, albergínia, llonganissa o arengada, encara que també se’n troba de carbassó i ceba o bé d’altres verdures i condiments.